Webidei Зарежда

Копирайтинг – професия на нашето съвремие

Публикувана на От Hrisi

Успешното брандиране и популяризиране на собствен продукт или уеб услуга се уповават на атрактивно и въздействащо представяне. Колкото по-запленяващо е илюстрирането им, толкова по-вероятно е бъдещият купувач да надникне и да разучи “вашата стока”. Ролята на “художник”, който с креативност и умело боравене с думите представя продукта, се изпълнява от копирайтъри. Кои са те и има ли почва професията у нас, нека да разгледаме.

Копирайтинг услуги. Необходими ли са

Какво включват копирайтинг услугите?! Представете си, че разполагате със собствен онлайн магазин, като основната задача, естествено, е да повишите клиентопотока. Независимо дали рекламната ви стратегия е насочена към социалните мрежи, или Google, необходимо е описанието на продуктите да е качествено и полезно на потребителя. Копирайтърът е длъжен с помощта на богатия си речник да обобщи най-съществените характеристики и да заинтригува потенциалния купувач.

Но да продължим с примера. Описанията не са единственият начин да привлечете желаната аудитория. Може да засилите брандинга, както и позициите в търсачките, използвайки качествен SEO копирайтинг. Най-често използваният похват е чрез добавяне на блог страница, където се публикуват съвети, “Топ 10”, “Как да…” и други ангажиращи вниманието материали. С помощта на ключови думи, използвани на място, с точна честота, онлайн магазинът ви ще пробие сред резултатите на Google, Yahoo и други уеб търсачки.

И третата, навярно най-важна задача, е влиянието в социалните мрежи. Независимо дали сте се доверили на Facebook, или друга платформа, за да достигне рекламата до повече хора, е важно да съдържа кратък, но информативен текст. Повечето собственици на онлайн магазини се доверяват на личните си възможности, добавят емотикони за пъстър вид на поста, включват колаж с надпис за огромно намаление и очакват високи резултати. При по-общи продукти – успехът ще е налице, но за тясно специализирани и нишови изделия, адекватното и интригуващо послание е от фундаментално значение.

Струва ли си цената, която плащаме за копирайтинг

Съжалявам, но няма как еднозначно да отговоря на така отправено запитване, което забелязвам, че все повече предприемачи задават. Не е важно да намерите копирайтър, а да откриете правилния човек, който ще вникне в предлаганата услуга и ще я обрисува увлекателно. Например правото и медицината не са моята страст, затова не бих приел предложение за писане на статии на подобна тематика. Но всичко е до човека, навярно знаете 🙂

Не го казвам от гледната точка на копирайтър, а от тази на “млад предприемач” (по-скоро ентусиаст), защото и аз наемам криейтъри за мои проекти – всяка стотинка са заслужава, но похарчена по правилен начин. Дори да не откриете точният човек от първия път, опитайте пак и пак, там някъде, в необятното интернет пространство, се крие вашият текстописец.

И докато сме на тази вълна, да ви спомена нещо важно! Задавайте си условията и изискванията по коректен начин. Копирайтърът е важно да вниква в идеята на проекта, но не и в мислите ви.

Колко полезна ви бе тази статия?

Кликни на звездичките, за да избереш!

Среден рейтинг / 5. Брой гласували

Hrisi
hrisi_writer@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *